gapcon paakuva

Ohjeita asumiseen

Muuttoilmoitus

Kun muutat taloon tai talosta pois, tee aina muuttoilmoitus isännöintitoimistolle. Isännöintitoimistolle tekemäsi muuttoilmoituksen perusteella huoltoyhtiö vaihtaa nimesi porraskäytävän nimitauluun sekä oveesi, vesimaksut laskutetaan oikein ja saat talonkirjaotteen tarvittaessa.

Isännöintitoimistolle tekemäsi muuttoilmoituksen lisäksi sinun on tehtävä viimeistään viikon kuluessa muutosta virallinen muuttoilmoitus viranomaisille. Sen voi tehdä myös aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Muuttoilmoitus täytyy tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta.

 

Osakkaan vaihdos

Kun osakkeiden omistuksessa tapahtuu muutoksia, tulee osake rekisteröidä uuden ostajan nimiin eli merkitä osakeluetteloon. Rekisteröinnin suorittamiseksi uuden osakkaan on toimitettava isännöintitoimistolle tarvittavat asiapaperit.

Isännöintitoimistolle toimitettavat asiapaperit:
  • kauppakirja tai muu saantokirja (esimerkiksi perukirja ja sukuselvitys, lahjakirja tai ositussopimus)
  • varainsiirtoverolaskelma, jossa on verotoimiston leima tai kiinteistönvälittäjän todistus maksusta
  • osakekirja, jossa on katkeamaton siirtomerkintöjen sarja uuteen osakkaaseen asti.

 

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asuinhuoneistossa. Asunnon haltija on velvollinen hankkimaan palovaroittimen, vaihtamaan siihen pariston säännöllisesti sekä valvomaan sen toimintakuntoa. On suositeltavaa hankkia palovaroitin kaikkiin makuuhuoneisiin ja eteiseen.

 

Kotivakuutus

Irtaimiston ja omaisuuden turvaksi asukkaan kannattaa hankkia kotivakuutus.

Kiinteistön täysarvovakuutus korvaa ainoastaan taloyhtiölle aiheutuneet vahingot. Se ei korvaa asukkaan omaisuudelle tapahtuneita vahinkoja, eikä sijaismajoituksen kuluja.

 

Järjestyssäännöt

Taloyhtiöille on yleensä vahvistettu järjestyssäännöt. Kerrostalossa järjestyssäännöt ovat ilmoitustauluilla, rivitalossa ne on jaettu jokaiseen huoneistoon. Järjestyssääntöjen lisäksi noudatetaan yleistä järjestyslakia.

Voit kysyä isännöitsijältä oman taloyhtiösi järjestyssäännöistä.

 

 

Porrashuone ja hissi

Porrashuoneet hisseineen ovat kerrostalon eniten käytettyjä yhteistiloja. Ne eivät kuitenkaan ole kokoontumis- tai leikkipaikkoja. Muuttotilanteissa on varottava erityisesti pintojen vaurioitumista.

 

Varastot

Ulkoiluvälineille, kuten polkupyörille ja suksille sekä usein myös lastenvaunuille, on kerrostalossa omat säilytystilansa. Kerrostalossa on myös jokaista asuntoa varten erillinen irtaimistovarasto, jonka lukituksesta asukkaan on itse huolehdittava. Jos talossa on erilliset kylmäkellarikomerot, on asukkaan huolehdittava myös oman kellarikomeronsa lukituksesta. Palavien nesteiden varastoinnista saat lisätietoa viranomaisilta. 

 

Pesutupa

Mikäli yhtiössä on yhteinen pesutupa, ohjeet pesutuvan käytöstä ja sen käyttöajat löytyvät pesulan seinältä. Voit tiedustella niitä myös isännöitsijältä tai huoltomieheltä. Mattojen peseminen taloyhtiön pesukoneessa on kielletty.

 

Talosauna

Mikäli yhtiöllä on talosauna, saunavuoron voit varata pääsääntöisesti saunaosaston ilmoitustauluta. Saunavuorot on tarkoitettu talon asukkaiden käyttöön. Jätä sauna jälkeesi siistittynä, sellaisena kuin itse haluaisit sen olevan vuorosi alkaessa.

 

Pysäköinti

Voit tiedustella autopaikkoja isännöitsijältä. Sähköpisteellä varustettujen autopaikkojen kojerasian kannet on aina lukittava, eikä johtoja saa jättää roikkumaan tolpasta.

Ajoneuvojen luvaton pysäköiminen piha-alueelle, ajoväylälle tai toisen hallinnassa olevalle autopaikalle on kielletty. Väärin pysäköidyt autot haittaavat muun muassa talvella lumen aurausta ja pihateiden hiekoitusta.

 

Liikenne pihalla

Piha-alueella on vain hälytys- ja huoltoajo sallittu liikenneväylillä.

 

Lämmitys

Vesikeskuslämmitteisissä taloyhtiöissä on termostaattiset patteriventtiilit säädetty määrättyyn asentoon, jossa termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Pattereiden pintalämpötila vaihtelee termostaattisäädöstä johtuen kylmän ja lämpöisen välillä.

 

Ilmanvaihto

Kiinteistön ilmanvaihto toimii yleensä koneellisesti, vanhemmissa taloyhtiöissä painovoimaisesti. Koneellinen yhteisilmanvaihto on jatkuvasti päällä normaalilla teholla ja ruoanvalmistuksen aikana täydellä teholla. Venttiilien säätöjä ei saa muuttaa ja venttiilien nielut on puhdistettava säännöllisesti.

Poistoilmakanavaan liitettäviä liesituulettimia ei saa asentaa jälkikäteen. Huoneistokohtaista ilmanvaihtoa voit säädellä asunnosta käsin. Aktiivihiilisuodattimella varustettu ilmaa kierrättävä liesituuletin voidaan asentaa lieden päälle, mutta sitä ei saa kytkeä poistoilmakanavaan.

 

Antennilaitteet

Seinässä olevien antennirasioiden avaaminen  on ehdottomasti kiellettyä. Kaikkien rakennuksen ulkopuolelle asennettavien antennien, kuten satelliittiantennin, asentamiseen on saatava taloyhtiön hallituksen lupa ennen asennusta.

 

Pesukoneet

Pyykin- ja astianpesukoneen kytkentä on syytä antaa ammattilaisten tehtäväksi. Astianpesukoneen alle suositellaan asennettavaksi kaukalo, joka ohjaa mahdollisen vuotoveden koneen edustalle.

Pyykin- ja astianpesukoneen täyttöventtiili on aina suljettava, kun kone ei ole käytössä.

 

Viat

Asunnossa olevista vioista ja ilkivallasta on ilmoitettava viipymättä isännöitsijälle tai huoltomiehelle.

 

Muutostyöt

Asunto-osakeyhtiölain 5 luvun 1 § määrittelee osakkeenomistajan muutostyöoikeuden laajuuden sekä muutostöiden toteuttamisessa noudatettavan menettelyn. Muutostöistä on aina syytä keskustella etukäteen isännöitsijän kanssa.

Jos muutokseen vaaditaan viranomaisen lupa, hallituksen on osakkeenomistajan kustannuksella haettava lupa tai valtuutettava osakkeenomistaja hakemaan se.

Neuvoja muutosten tekijälle 

 

Kunnossapitovastuu

Korjaus- ja kunnossapitovastuun jakautumisesta taloyhtiön ja osakkeenomistajan välillä säädetään Asunto-osakeyhtiölain 4 luvun 3 §:ssä. Lisätietoja asiasta voit kysyä isännöitsijältä.

3 § Osakkeenomistajan kunnossapitovastuu

Osakkeenomistajan on pöidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistjaan on hoidettava osakehuoneistonsa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Osakkeenomistaja ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu tilojen käyttämisestä niiden käyttötarkoituksen mukaisesti.

Tarkemmat tiedot vastuunjakautumisesta

Yhtiökokous voi päättää osakkeenomistajalle kuuluvien kunnossapitotöiden suorittamisesta yhtiön kustannuksella, jos se saattaa tapahtua osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta loukkaamatta.

 

Jätehuolto

Taloyhtiön jäteaseman kautta hävitetään normaali talousjäte. Muista lajitella ja pakata jäte annettujen ohjeiden mukaisesti, pussit on ehdottomasti suljettava. Muiden kuin talousjätteiden, kuten asunnon remontissa syntyvä jäte tai huonekalut ja vanhat kodinkoneet, hävittämisestä on asukkaan itse huolehdittava. Jäteastian ulkopuolelle ei saa jättää mitään jätteitä. Lisätietoa lajittelusta saat jäteyhtiöltä.

 

Tupakointi

Tupakkalaki ja taloyhtiön järjestyssäännöt kieltävät tupakoinnin kiinteistön kaikissa yhteistiloissa, myös hisseissä.

 

Lemmikkieläimet

Tavallisten kotieläinten pitäminen on sallittua, jos ne eivät tuota häiriötä tai vahinkoa. Ulkoiluttaessasi kotieläintä muista pitää se aina kytkettynä ja ulkoiluta sitä selvästi piha-alueen ulkopuolella.

 

Hätäilmoitus

Hätätilanteessa soita hätänumeroon 112.

Hätänumeroon soitettaessa et tarvitse suuntanumeroa, et edes matkapuhelimesta soitettaessa. Hätäpuhelun voit soittaa maksutta kaikista puhelimista.